Ko je vsega preveč: Kako nam stres povzroča ekceme, gube in srbenje

Koža srbi po celem telesu, peče ali tvori ekcem – a ni to alergija? Nenadoma vidite v ogledalu več gub, vendar niste spremenili ničesar glede nege? Tudi zdravniki ne morejo najti vzroka za številne težave s kožo? Številne raziskave zdaj kažejo, da se razlog pogosto skriva v našem življenjskem slogu.

Od pregovora do znanstvenega dokaza je bila dolga pot – danes pa vemo, da je »koža kot ogledalo duše« marsikaj.. S povezavo med kožo in psiho se danes ukvarja cela veja znanosti: psihodermatologija. V do treh četrtinah primerov se zdi, da je stres vzrok za srbenje in druge težave s kožo:

Stres

Ko smo pod stresom, telo med drugim sprošča povečano raven hormona kortizola.

Pomanjkanje kortizola

Če stres traja dlje, kot je to na primer pri napornem delu in družinskem življenju, lahko pride do pomanjkanja kortizola.

Imunska obramba

Posledice so oslabljen imunski sistem in večje tveganje za vnetja – tudi na koži. Pot za ekcem in mozolje je zdaj prosta.


ZAKAJ NAS “SRBI” STRES

Ni nujno, da gre za ekcem. Včasih srbi “kar tako”: Nekatere ljudi srbi tu in tam, drugi imajo nerazložljivo srbenje po celem telesu. Toda kako se to zgodi? Najverjetneje imamo svoja živčna vlakna, ki sprožijo občutek srbenja. Ta živčna vlakna so ki jih med drugim spodbuja prenašalec histamin – histamin se intenzivneje sprošča, ko smo pod stresom, tako kot pri alergijski reakciji. Ko se nato praskamo, rahel bolečinski dražljaj za kratek čas prekrije srbenje. Sčasoma se sproščajo sporočilne snovi, ki ponovno spodbujajo srbenje: začaran krog. Zato je nasvet »Ne praskaj!« zelo dober – čeprav ga je težko upoštevati, ko povsod srbi in peče.

Praskanje draži kožo in oslabi kožno bariero: zdaj je koža še bolj občutljiva in dovzetna za bakterije in vnetja ter potrebuje podporo, da se lahko ponovno zaščiti pred vplivi okolja.

VEČ NAPETOSTI S SPROŠČANJEM

Stres lahko poleg neznosnega srbenja sproži tudi druge kožne težave, ki sprva morda niso tako očitne: posledica so lahko tudi gube in bledica kože, saj je stresni hormon kortizol velik sovražnik kolagenskih vlaken, ki skrbijo za prožnost kože. Ob stresu je telo praviloma v stanju pripravljenosti – “Boj ali beg!” je zanj možnost in nanj pripravi vse svoje sisteme. Zato se med drugim zožijo krvne žile in koža je slabo preskrbljena: dobesedno trpi zaradi pomanjkanja kisika in… Pomanjkanje hranil: suha koža je lahko tudi posledica stresa, saj se ob napetosti in velikih zahtevah sproščajo sporočilne snovi, ki napadajo lipidno bariero kože, tako da ta ne more več shranjevati dovolj vlage.

KOŽA KOT BAROMETER DOBREGA POČUTJA

Znake na naši koži se torej splača vzeti resno, saj se posledice stresa ne ustavijo pri srbečici, ekcemih, gubah ali mozoljčkih, ampak lahko povzročijo veliko več škode. Tudi če je srbenje kože posledica alergije ali kožne bolezni, kot je nevrodermitis ali luskavica, lahko pomaga, da se več sproščate v vsakdanjem življenju. Različni raziskovalci so pokazali, da lahko stres sproži izbruhe teh bolezni.

PRVA POMOČ ZA KOŽO POD STRESOM

Kaj torej storimo, ko sestanki, opravila in celo modra svetloba naših zaslonov in pametnih telefonov vplivajo na našo kožo? Jasno: zmanjšajte stres. Dokler to ne deluje, bi morali podpirati kožo:

 

Kaj pomaga pri srbeči in suhi koži?

Če koži primanjkuje vlage in lipidov ter je morda poškodovana zaradi srbečice, izberite nego, ki kožo nahrani in jo hkrati čim manj draži z nepotrebnimi sestavinami. Za to sta primerni EUBOS seriji UREA INTENSIVE CARE in OMEGA-12 RESCUE z učinkovinama urea in alantoin ali Defensil®. Defensil® pomirja in pomirja, krepi naravno zaščitno bariero vaše kože in preprečuje prodiranje škodljivih snovi. Ob redni uporabi alantoin ščiti kožo in zmanjšuje draženje kože.

Na pomoč, mozolji!

Ko je pod stresom, koža proizvaja več sebuma, kar lahko privede do madežev in izbruhov. Vse skupaj še spodbuja nagnjenost k vnetjem, ki izhaja iz stresa. Poleg dobre nege je pomembno nežno čiščenje. EUBOS na primer posebej za občutljivo kožo ponuja VITAL PENO ZA ČIŠČENJE OBRAZA iz serije SENSITIVE, ki z morskimi minerali in izvlečkom alg temeljito očisti in nadomesti pomanjkljivosti.

 

Pravilna nega kože lahko izjemno pomaga pri srbečici, ekcemih ipd. – vseeno pa je pomembno pogledati vzroke in zmanjšati stres. Naš “sistem za zgodnje opozarjanje” nam bo hvaležen!