Lasje so že od nekdaj prav poseben simbol lepote, tako za ženske kot za moške. Lasje so za nas pomembni in zato je tudi pomembno, da za njih lepo skrbimo. Pravilna nega las se začne seveda pri umivanju.

 

Kako umivamo lase?

Kot tudi kožo, je treba lase umivati nežno. Umivamo jih z nežnimi gibi, ne vlečemo ali cukamo mokrih las, pazimo, da smo nežni tudi s kožo lasišča. Ko drgnete lasišče, pazite, da ne drgnete z nohti, pač pa z blazinicami prstov. Lase po umivanju temeljito speremo in jih osušimo z brisačo. Spet tukaj opazujte, kaj z vašimi lasmi naredi vaš frizer – ne drgne las v brisači, pač pa iz las odvečno vodo pivna s pritiski na lase. Obstaja razlog za to: če ste do las preveč grobi, jih boste poškodovali.

 

Lase negujemo s šamponi, balzami, maskami. Kdaj bomo posegli po kateri, nam pokaže stanje las.

 

Šamponi so tisti, s katerimi negujemo lase najpogosteje. Lahko celo dnevno. Prav zato je pomembno, kako izberete svoj šampon.

 

Izbirajte ga glede na stanje vaših las in vašega lasišča. Pri sebi opišite, kaj vidite na laseh ali kako se počuti vaše lasišče in poiščite te opise na šamponih. Dandanes vsi šamponi sporočajo, kakšnim lasem so namenjeni. Če niste prepričani, da ste svojo težavo prepoznali pravilno, se odpravite v lekarno in se posvetujte s farmacevtom.

 

Kje prihaja do največ zmotnih odločitev?

Največkrat naredimo napako pri opisu: «imam prhljaj« in »lasišče me srbi«.

 

Zakaj je temu tako?

Prhljaj lahko nastopi iz dveh razlogov: lahko je vaše lasišče tako zelo izsušeno, da vas srbi, lahko pa vaše žleze lojnice izločajo preveč loja in se posledično preveč razraste glivica, ki jo imamo vsi na lasišču in nas srbi zaradi tega. Nega v tem primeru ne bo zgolj šampon proti prhljaju, saj rešujejmo različna vzroka. Zato poglejte, kakšen je vaš prhljaj.

 

Če je suh, droben in se zlahka osipa, potem je vaše lasišče suho. Če je v kosmih, masten in težek in ga spremlja mastno lasišče, potem je vaše lasišče mastno. V obeh primerih izberite potrebno nego.

 

Suho lasišče bo zahtevalo vlago, obnovo zaščitnega plašča kože, torej prave maščobe, ki bodo obnovile naravni zaščitni plašč kože. Pri mastnem lasišču ne potrebujemo tega, pač pa moramo najprej odstraniti odvečno maščobo in normalizirati delovanje žlez lojnic. Če ste izbrali napačen šampon za tretiranje vašega prhljaja, ste lahko zelo razočarani, saj željenih rezultatov ne bo.

 

Tudi če vas lasišče srbi poglejte enako: če vas srbi, ker je suho, ga umivajte in negujte s šamponi za suho občutljivo lasišče. Če vas srbi in so vaši lasje mastni (tukaj mislimo lase, ki se izredno hitro mastijo, ne tiste mastne lase, ki si jih že več dni niste umili), potem jih umivajte s šamponi za mastne lase.

 

Vsa nadaljnja nega je dodatek. Balzam uporabljajte, če vam sam šampon ni dovolj, da bi vaši lasje zasijali in se lažje česali.

 

Maske za lase uporabljajte, kadar vaši lasje potrebujejo intenzivno nego. Če se dnevno fenate ali ste veliko na soncu, potem vaši lasje zagotovo potrebujejo dodatno nego, ki jim bo pomagala, da bodo obnovili ravnovesje. Če pa se vam lasje zelo hitro zmastijo, imate občutek, da so težki, potem pa morda ne potrebujejo toliko dodatne nege. Poskusite jo zmanjšati, in poglejte, kako so vaši lasje zadovoljni, če masko za lase, na primer, nanesete samo vsake drugič.

 

Za lažjo prepoznavo, kateri šampon je za vas primeren, smo vam pri Eubosu pripravili enostavna vprašanja, s pomočjo katerih boste lažje našli svoj pravi šampon. Do njih dostopate na tej povezavi: KATERI JE PRAVI

 

Eubos je linija, ki je specializirana za potrebe suhe in zelo suhe kože, tudi lasišča. Šampone odlikuje odlična sestava, ki lasem učinkovito pomaga pri vzpostavljanju razvnovesja. To pa je pogoj, da so lepi, sijoči in polni.