“Včasih, ko moram kupiti novo kremo za obraz, nikoli ne vem niti kaj naj vprašam niti kaj točno me sprašujejo?! Pa tolko enih vprašanj, ki veze nimajo z ničemer. Vedno se mi zdi, da gremo okoli riti v žep namesto direktno…” pravi naša uporabnica, ki je jeseni spet pred odločitvijo, kaj naj nabavi, da bo njena koža negovana in ona srečna.

8 vprašanj, ki jih bo pred izbiro kreme najverjeteje postavila svetovalka v lekarni:

1.Kakšna je vaša koža?

Občutljiva?

Kako to prepoznate? Koža hitro zardi, spremeni barvo, ko stopite v prostor, ki je druge temperature, ste rdeči, ko jeste začimbe, vas hitro srbi, dobi izpuščaje, …

2. Imate suho kožo ali izsušeno kožo?

Suha koža – manjka ji maščob, zgleda tanka kot papir in popije vse, kar nanesete, pa še več bi ali pa imate na koži lišaje, ki srbijo – s tako kožo se oglasite pri dermatologu, da pogledata, kje je razlog za to stanje.

Izsušena koža – vleče vas, imate potrebo po še več vlažilne kreme, čez dan se vam po obrazu naredijo tanke gubice – te nastanejo, ker vam iz kože izhlapeva vlaga.

Mastna koža – ta je hitro prepoznavna. Sveti se, ima mozoljčke. Zanjo prav tako potrebujete posebno nego.

3. Imate gubice in vas te motijo?

Si jih želite negovati? Izginile ne bodo, pa tudi ni treba da čisto izginejo, lahko pa jih negujete tako, da bodo čim dlje časa droben, plitek okras na vašem obrazu 🙂

4. Kakšno teksturo imate radi?

Gel, krema, bolj mastne, bolj lahke kreme?

5. Kaj ste do sedaj uporabljali? Kaj vam je bilo pri tej kremi všeč? Kaj vam ni bilo všeč?

Z odgovorom na ta vprašanja boste svetovalcu/svetovalki veliko povedali o tem, kakšna je vaša koža, kaj ji paše, kaj ji ne paše, kakšno teksturo imate radi, kaj vam ni všeč. Na konkretnem primeru se laje pogovarjata i iščeta najboljšo rešitev za vašo kožo.

6. Kaj bi si želeli, kot rezultat?

To bi se vam lahko zdelo malce provokativno vprašanje, ampak ni. Če imate na primer izsušeno občutljivo kožo, stari ste 40+ let bosta reševala težavo za težavo. Najprej izsušenost kože in občutljivost, potem pa gubice ali preventivo pred njimi.

7. Kakšno kožo imate po telesu?

Stanje kože po telesu bo svetovalko zanimala ne samo zato, da vam “uturi” še kakšen izdelek, ampak za to, da dobi bolj jasno sliko, kaj vaši koži v resnici manjka. Če imate po telesu, na primer, kožo, ki se vam lušči kot prhljaj in vas srbi tako, da se praskate do krvi, po obrazu pa tudi izsušeno kožo, vam bo lažje svetoval celostno. S pomočjo vaših odgovorov bo izvedela, kako se umivate, ali imate radi vročo vodo in kopeli – ker če ja, je to lahko razlog za izsušeno kožo. Ni se vam treba odpovedati kopelim, ki jih imate radi, fajn pa je, da potem veste, kako poskrbeti za kožo, da bo kopel obema prijetna – vaši koži in vam.

8. Jemljete kakšna zdravila?

Določena zdravila vplivajo na stanje vaše kože, prav tako kot določene bolezni. Zato je to vprašanje potrebno. Farmacevt vam bo razložil vpliv zdravil in/ali bolezni na kožo in skupaj bosta izbrala izdelek, ki je pravi za vaš tip kože.

Najbrž vam bodo v lekarni postavili še kakšno vprašanje. Vse za vaše dobro, saj hočejo dobiti čim bolj jasno sliko, kaj res rabite.

Zato imate včasih občutek, da greste po daljši poti v žep 🙂