Nega kože je vedno pomembna. Postane naj del vaše redne negovalne rutine – kot tuširanje in pranje zob. Zanjo je potrebno skrbeti v vseh letnih časih. V tistih ekstremnih delih leta – ko je ali vroče ali pa hladno, pa še posebej.

Kadar se zunaj ozračje ohladi je vaša koža tista, ki je najbolj izpostavljena drastičnim spremembam temperature. Hladni veter, sneg, plundra, smog iz ozračja, mraz, koži škodijo. Da ne govorimo o zadrževanju v suhih (pogosto preveč) ogrevanih prostorih, v katerih preživimo večino dni. Takrat se nam lahko na koži pojavi kar nekaj znakov, ki vztrajno opozarjajo na to, da naša koža potrebuje malce naše pozornosti.

 

Tukaj je nekaj najpogostejših težav s kožo in kaj koža želi od vas, ko se pojavijo.

 

Prhljaj

Hladno vreme, suh hladen zrak, vroči prostori v katerih se zadržujemo, nošenje pokrival, lahko naše lasišče dodatno izsuši. Prav za to pozimi poskrbite, da boste svoje lase prali s šamponi, ki bodo koži lasišča vračali vlago in jo pomirili. Iščite šampone z npr. Ureo ali pomirjujočimi minerali in drugimi snovmi, ki bodo kožo lasišča dodatno negovali. Z njihovo pomočjo boste premagali srbeče in suho lasišče.

 

Rdeč nos

Kdo ga ne pozna – rdečega nosu. Na zdravnikih iz Rdečih noskov so prav simpatični, ko pa smo sami okrašeni z njim ob vsakem sprehodu ali prihodu v pisarno, pa nam ni preveč zabaven.

 

Zakaj se obarva rdeče?

 

Zaradi vetra koža hitreje ostane brez svojega naravnega zaščitnega plašča in koža posledično hitreje izgublja vlago, se suši, to pa povzroči, da je občutljiva, peče, srbi, skeli. Vzdražena je in posledično – rdeča.

Vaša koža potrebuje izdeke, ki ji bodo pomagali obnavljati zaščitni plašč – to pomeni, da ji bodo vračali maščobe in pa povrnili izgubljeno vlago. Snovi, ki jih v svojih kremah iščete so vlažilni faktorji (npr. Urea), omega nenasičene kisline, naravna olja in masla.

Prav tako popazite pri umivanju – uporabljajte nežna sredstva za umivanje, ki ne bodo dodatno sušila vaše kože.

 

Vse me srbi

Suha koža, ki srbi in skeli po celem telesu je pogosto prisotna ravno pozimi. To se zgodi zaradi ekstremnih razmer v temperaturi, tega, da premalo pijemo in da smo manj zunaj in smo zaprti v zelo ogrevane prostore.

Vaša koža vam tako kaže, da NUJNO potrebuje malo nege. Po celem telesu, še sploh pa po nogah.

Poleg rednega negovanja in umivanja s primernimi izdelki, je zelo pomembno tudi, koliko tekočine dejansko spijete. The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine priporoča ženskam pitje skoraj 3 litrov tekočine dnevno – vode in tekočine iz hrane, moškim pa 3,7 litra tekočin dnevno! To pomemni vse tekočine, tudi tiste, ki jo zaužijete s pomočjo hrane.

Pozabavajte se in preštejte, koliko tekočine zares spijete in “pojeste” dnevno. Pri tem upoštevajte, da vas kava in pravi čaj v resnici dehidrirata in da je obvezno poleg kave piti še vodo. Kavo torej spustite iz teh izračunov, raje za vsako kavo dodajte en kozarec vode.

 

Suha in razpokana stopala

Ja, tudi pozimi jih imamo, čeprav nas manj motijo, ker so skrita v čevljih. Tudi sopala imajo pozimi težjo nalogo, zapremo jih v težke čevlje, zavijemo v debele nogavice, če imajo srečo, so iz naravnih materialov, da lahko dihajo. Večkrat kot ne pa jih zdušimo v čevljih čez cel dan in potem zvečer pozabimo nanje. Pogosto nas lahko tudi fajn zazebe in komaj čutimo prste na nogah.

Kako lahko pomagate svojim stopalom? Redno jih negujte. Mažite jih s primerno kremo, ki bo pospešila pretok krvi po stopalih, jih negovala. Že vsakodnevno nanašanje kreme je mini masaža, ki vam bo pomagala do zadovoljnih nog. In sebe.

 

Prsti na rokah kot smirkov ali suh papir

Roke so, poleg obraza, najbolj izpostavljen del našega telesa. Večkrat na dan jih peremo, z njimi delamo, spoh, če ste v pisarni, pogosto s papirjem, pogosto jih pozimi pozabimo zaščititi s rokavicami.

Vse to seveda pozvroči, da je koža na prstih suha kot papir. Kaj lahko naredimo, da se temu izognemo?

  • Umivajte si jih a kakovostnimi mili, ki vam kože ne bodo izsušila.
  • Popivnajte roke s brisačo, nemasto da bi jih posušili pod fenom.
  • Voda naj bo topla, ne vroča, milo popolnoma izperite.
  • Poleg umivalnika nastavite kremo za roke, ki se bo hitro vpila in ne bo delala vaše kože mastne in lepljive. kožo na rokah boste tako redno vračali nazaj v normalno stanje.

Krema naj vsebuje sestavine za obnovo in zaščito kože, kot so na primer alantoin, vitamin A, provitamin B5, Urea, karitejevo maslo, …, za nasvet povprašajte v lekarni ali specializirani trgovini.

Če so kot smirkov papir …

so najverjetneje že tako suhi, da je koža začela pokati. Takrat že KRIČIJO po negi. Nujno jih ščitite s kremami z Ureo, te resnično hitro pomagajo koži, da se obnovi in vrne v svoje “normalno” stanje. Seveda ne bo dovolj, da kremo naneste enkrat. Nanašajte jo redno. Roke vam bodo zelo hvaležne. Izgledale bodo mlajše, negovane in še en plus: mehkejše bodo.