Zima in poletje sta letna časa, ko imamo največ težav s suho kožo. Tako ali drugače opazimo, da nas koža srbi, da nas zateguje ali pa se nam lušči, da se okrog nas vse kadi, ko zvečer slačimo hlače ali nogavice. Ne glede na to, kaj se nam resnično dogaja, vse opišemo, da imamo suho kožo. Pa je res vse isto?

Kadar govorimo o suhi koži, je težava pravzaprav lahko dvojna: lahko nam primanjkuje vlage ali lipidov (maščob), oboje pa opišemo s »suha koža«. Prav zato je težko najti pravo nego zase. Če ne razumemo, kaj nas v resnici muči, potem težko najdemo rešitev.

Težava suhe kože je med ljudmi zelo pogosta in še vedno več je je. Ne izbira ne spola ne let. Suha koža je občutljiva, hitro reagira na zunanje dejavnike, pogosto se na njej pojavljajo izpuščaji ali pa področja, ki zelo srbijo. Te težave so lahko čisto posledica vremena, obleke, ki jo nosimo, pogostega kopanja z vročo vodo, lahko pa je razlog tudi v raznih boleznih, ki posledično vplivajo na kožo.

 

Kaj se torej zgodi v koži, da postane suha?

Razloga za suho kožo sta torej dva: manjka ji lahko vlage ali pa lipidov. V obeh primerih je poškodovana zaščitna plast kože. Zaradi tega koža izgublja vedno več vlage in se izsuši. Posledica se pozna kot občutek napetosti, gubanje, grobost, srbečica, rdečine, luščenje kože, iritacije. Taka koža nujno potrebuje ustrezno nego. Ta naj vsebuje čim manj sestavin, ki lahko potencialno dražijo kožo. Cilj nege je ponovna vzpostavitev ravnotežja in ohranjanje zdrave kože.

 

Kako prepoznamo, da koži manjka vlaga?

Koža je:

  • napeta,
  • suha, groba,
  • prekomerno se lušči (še posebej na nogah),
  • upadla, sivkasta,
  • tanke gubice.

Vzrok je pomanjkanje vlage in naravnega vlažilnega faktorja.

 

Kako prepoznamo, da koži manjkajo lipidi?

Koža je:

  • zelo suha ,
  • močno se lušči na manjših delih,
  • napeta, lahko tudi srbi,
  • vzdražena, iritirana,
  • lahko tudi atopična.

Vzrok je pomanjkanje lipidov.

 

Ko ugotovimo, kaj koži v resnici manjka, jo primerno negujemo. Koži, ki ji manjka vlage, dodajamo izdelke z Ureo, naravnim vlažilnim faktorjem. Koži, ki ji primanjkuje lipidov, bomo dovajali izdelke z omega maščobnimi kislinami, ki bodo kožo pomirile.

 

Kaj je Urea in zakaj bi jo uporabljali?

Urea je naravni vlažilni faktor, ki ga koža potrebuje v zadostni količini, da je v sebi zmožna zadrževati vlago. Če ga primanjkuje, potem koža vlago izgublja hitreje, kot je to normalno in je ne zmore dovolj hitro nadomeščati. Rezulat uhajanja vlage je seveda suha koža.

Urea torej nase veže vlago in deluje keratolitično (lušči odmrle celice kože). V medicinskih negah je običajno v koncentraciji od 5% – 10%, odvisno od tega, kakšno težavo s kožo rešuje in kateremu delu telesa je izdelek namenjen. Izdelki, ki vsebujejo večje koncentracije lahko ob nanosu tudi zapečejo, prav zaradi tega nege obraza in otroške nege običajno vsebujejo koncentracijo med 3% – 5% Uree.

Poleg Uree pa izdelki za nego dehidrirane kože običajno vsebujejo še dodatne negovalne sestavine. Pogosto so to naravna olja, kot je npr. mandljevo olje, ki kožo dodatno neguje in ga koža dobro prenaša.

Izdelki z Ureo so tako primerni tako za obraz kot za telo. Še posebej učinkoviti so pri negi suhe kože telesa, rok in nog. Vsaka krema, ki vsebuje Urea vlažilni faktor vsebuje še druge sestavine, ki jo podprejo pri končnem rezultatu, ki je vedno dobro počutje v svoji koži.

 

Kdaj pa omega maščobne kisline?

Kadar je koža občutljiva in suha, ter je njena površina v neravnovesju, ji je priporočljivo dovajati nego, ki vsebuje omega maščobne kisline. Če so te rastlinskega izvora, npr. iz lanenega, svetlinovega olja, olja žafranike, deviškega oljčnega olja, jih bo koža lažje sprejela.

Občutljiva suha koža je še posebej nagnjena k predčasnemu staranju – tudi zato, ker je zaščitni plašč kože poškodovan in ne ščiti telesa dobro pred zunanjimi vplivi iz okolja (onesnažen zrak, izpušni plini, cigaretni dim, …).

Izdelki, ki vsebujejo omega maščobne kisline (omega 3, 6 in 9) tako lahko pripomorejo k zaviranju predčasnega staranja, obnavljajo in ščitijo tudi že mlado kožo (že od 3 leta dalje), blažijo rdečice in vzdraženost kože, negujejo in ščitijo atopično kožo, še posebej pa so primerni tudi za starejšo kožo.

Če ste zase odkrili, da vam manjka vlage v koži, kliknite na več informacij o primernem izdelku za vas sem UREA.

Če pa ste ugotovili, da bi vasa koža potrebovala več lipidov (maščob), pa kliknite sem OMEGA12.